Onvergetelijke feestdagen met jouw huisdier

Kijk jij ook al zo uit naar de feestdagen? De dagen worden korter en de nachten worden al kouder: December komt eraan! Een maand van gezelligheid, samenzijn, lichtjes en cadeautjes. Ik kan niet wachten!

Is dit jouw eerste kerst met een huisdier of wil je graag weten hoe je deze gezellige periode ook leuk en veilig maakt voor jouw hond, kat of konijn? Lees dan verder ↓

De leukste cadeaus voor onder de kerstboom!

Fijne feestdagen met huisdieren?

Of het nu een hond, kat, konijn, knaagdier, reptiel of vogel is: jouw huisdier is onderdeel van het gezin! De dagen rond (inter)nationale feestdagen zijn wereldwijd berucht onder dienstdoende dierenartsen door de toename in bijzondere en ernstige ziektegevallen bij (vaak jonge, gezonde) huisdieren.  Ik krijg zelf ieder jaar rond oud en nieuw telefoontjes over ingeslikt plastic, chocolade en prikkers.

Lekker samen eten

December is natuurlijk ook de maand van lekker snoepgoed en uitgebreid koken. Dit kan ook gewoon met huisdieren in huis, al zijn er wel wat punten om rekening mee te houden:

Zet lekkernijen buiten bereik

Chocolade, avocado, rozijnen en knoflook zijn een aantal bekende etenswaren die giftig en zelfs dodelijk kunnen zijn voor onze huisdieren. Gerechten met veel suiker (borstplaat) of vet kunnen maagdarmklachten geven of zelfs tot alvleesklierontsteking leiden. Tapasgerechten kunnen saté- of cocktailprikkers bevatten en worden vaak in één hap met vlees en al doorgeslikt door honden.

Zet snoepgoed en andere lekkere hapjes dusdanig weg dat jouw huisdier er niet bij kan. Vooral honden zijn heel handig in het onverwachts opeten van lekkernijen die op tafel staan, met alle gevolgen van dien.

Stop geen eetbare dingen in een schoentje of plaats de schoen op een plek waar de hond (of loslopend konijn/knaagdier) niet bij kan, maar Sint en Piet wel. Snoepgoed in een zakje wordt namelijk ook gewoon mét plastic opgegeten.

Hang geen chocolade in de kerstboom of hang het op een hoogte waar jouw huisdier zeker niet bij kan.

Niet grillen en bakken bij vogels

Wist je dat de anti-aanbaklaag (PTFE) van een koekenpan of grill zeer giftig is voor jouw vogel? Ze kunnen zelfs acuut doodgaan! Daarom mag een vogel nooit in de keuken staan.

Rond de feestdagen is het extra belangrijk hier op te letten, omdat de gemiddelde Nederlander het gourmetstel of de steengrill tevoorschijn tovert op Kerstavond. Plaats de vogel in een andere ruimte en zorg voor voldoende ventilatie.

Heeft jouw vogel toch per ongeluk Teflondampen binnen gekregen? Neem direct contact op met jouw (dienstdoende) dierenarts!

Heet ijzer

Net als met kleine kinderen: zorg dat jouw huisdier een veilige afstand houdt tot hete pannen, spetterende gourmetpannetjes en afkoelende steengrill.

Kerstdecoratie

Kerstdecoratie en huisdieren

Prachtig natuurlijk, de kerstdecoratie in huis! Kerstversiering met huisdieren in huis is helemaal geen probleem, zolang ze het niet op kunnen eten of kapot kunnen maken. Denk hierbij aan draden van kerstverlichting (knaagdieren en konijnen), slingers en touwtjes (katten) en sierkaarsen (honden en katten). Sterk ruikende geurkaarsen vinden de meeste huisdieren vies en kunnen zelfs luchtwegklachten verergeren bij vogels en knaagdieren.

Oh denneboom…

…Wat zijn jouw takken wonderschoon, maar giftig voor huisdieren. Ook drinken van het water wat onder de kerstboom staat, kan klachten veroorzaken. Vooral katten zijn gevoelig voor de gevolgen van de zogenaamde terpenen in naaldbomen.

Hang op de hoogte van jouw huisdier geen kerstboomversiering of bijvoorbeeld onbreekbare kerstboomhangers. Katten springen nog wel eens in de kerstboom (zat leuke filmpjes op social media!), dus kan er nog wel eens wat versiering sneuvelen.

Naast de kerstboom, zijn ook de meeste andere Kerst-gerelateerde planten giftig voor huisdieren. Denk hierbij aan hulst, kerstster, kerstroos en amaryllis. Zet ze buiten bereik of in geval van een planten-knagende kat liever niet in huis.

Vuurwerk en huisdieren

Veel honden, maar ook andere huisdieren, vinden de geluiden, lichtflitsen en drukte rondom oud en nieuw helemaal niks. Ze kunnen er zelfs heel bang voor zijn! Als dit niet de eerste jaarwisseling met jouw hond is, dan weet je misschien al of jouw hond bang is voor vuurwerk of niet. Deze angst kan toenemen met de jaren of zelfs uitbreiden naar angst voor alle harde knallen. Belangrijk dus om op tijd na te denken over mogelijkheden om de jaarwisseling rustiger te laten verlopen voor jouw hond (of ander huisdier). Vraag liefst zo snel mogelijk (al vanaf oktober of uiterlijk november!) informatie op bij jouw dierenarts, hondencoach of andere huisdierprofessional.

Op de avond zelf helpt het al om ramen en deuren dicht te houden, gordijnen dicht te doen en een achtergrondgeluid aan te zetten, bijvoorbeeld radio of TV. Bied een verstopplek en laat je huisdier bij voorkeur niet alleen thuis. Voedselverrijking in de vorm van een likmat, intelligentiespel of snuffelmat kan afleiding geven.

10 beste schoencadeaus

Pakjes- en Kerstavond

Geef geen dier als cadeau

Tenzij je al van plan was de aanschaf te doen. Een huisdier is niet voor even en zonder goede voorbereiding pakt het zelden goed uit voor het dier in kwestie. De asielen en opvangen zitten al veel te vol, daar hoeven geen extra dieren bij.

Jouw huisdier een cadeau geven kan natuurlijk wel!

Sterker nog, dat is hartstikke leuk om te doen! Denk hierbij aan lekkere snacks, nieuw speelgoed of een mooie mand. Ingepakte, eetbare cadeaus voor huisdieren kun je het best op het allerlaatste moment geven of op een onbereikbare plek leggen. Onze huisdieren kunnen niet zo goed wachten en eten het presentje op met verpakking en al en dan is de verrassing er ook meteen af!

Datum gepost: 27-10-2023

Sorteer op
© 2017 - 2024 Dier & Cadeau | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel